Advertisement

Panel keselamatan pengawal selia ubat-ubatan Eropah mengesyorkan keradangan tulang belakang yang jarang berlaku dikenali sebagai mielitis melintang sebagai kesan sampingan tambahan terhadap suntikan vaksin Covid-19, AstraZeneca, semalam.

Jawatankuasa keselamatan Agensi Perubatan Eropah (EMA) juga sebelum ini mengesyorkan amaran serupa bagi vaksin suntikan tunggal Johnson & Johnson pada Oktober lalu dan mengulangi gesaan itu, semalam.

Advertisement

Mielitis melintang adalah keradangan satu atau kedua-dua saraf tunjang dan boleh menyebabkan lengan atau kaki lemah, selain mengalami gejala deria atau masalah dengan fungsi pundi kencing mahupun usus.

Advertisement

“Sehingga kini tiada mekanisme boleh mengesahkan vaksin Covid-19 yang mana boleh menyebabkan keradangan jarang berlaku ini,” kata jurucakap AstraZeneca.

Advertisement

Jawatankuasa EMA selepas semakan data menyimpulkan ada kemungkinan yang boleh diterima mengenai kaitan antara kedua-dua vaksin dan mielitis melintang.

Bagaimanapun, pihaknya menjelaskan manfaat kedua-dua vaksin itu kekal tidak berubah.

Agensi kawal selia itu tidak menyediakan maklumat mengenai jumlah kes dilaporkan selepas pemberian vaksin, namun menjelaskan mielitis melintang dimasukkan dalam senarai sebagai tindak balas buruk yang tidak diketahui kekerapannya dalam informasi produk.

Advertisement

Vaksin AstraZeneca sebelum ini menghadapi beberapa masalah, termasuk kelewatan pengeluaran dan siasatan pengawal selia berikutan kesan sampingan teruk kes yang jarang berlaku seperti pembekuan darah dengan platelet rendah, menyebabkan beberapa negara menyekat atau menghentikan penggunaannya.

Mielitis melintang juga adalah antara kesan sampingan dikesan pada peringkat awal pembangunan untuk kedua-dua suntikan AstraZeneca dan J&J, yang dibangunkan dengan teknologi sama.

EMA juga mengesyorkan kemas kini maklumat produk untuk vaksin AstraZeneca mengenai pembekuan darah jarang berlaku selepas suntikan pertama, namun lebih sedikit kesan sampingan sama selepas dos kedua.

Sebanyak 1,809 kes yang dipanggil trombosis dengan sindrom trombositopenia dilaporkan di seluruh dunia, dengan 1,643 dilaporkan selepas dos pertama dan 166 selepas dos kedua.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.