VIRAL HARI INI: 800 Individu Disuntik Air

 VIRAL HARI INI: 800 Individu Disuntik Air
Advertisement

Siasatan pihak berkuasa Uganda menunjukkan 800 individu disuntik dengan air dan bukannya vaksin Covid-19, menurut laporan Agensi Anadolu.

Pengarah Unit Pemantauan Kesihatan di Kediaman Rasmi Presiden, Warren Naamara dalam temu bual media berkata, dua jururawat sudah ditahan kerana terbabit dalam penipuan itu.

Advertisement

Seorang doktor kini diburu selepas melarikan diri.

“Kita sudah menghantar vial (bebuli) yang disyaki mengandungi vaksin Covid-19 palsu kepada Direktorat Makmal Analitikal Kerajaan dan Lembaga Ubat-ubatan Kebangsaan (NDA) untuk analisis,” kata Naamara.

Advertisement
Advertisement

“NDA menghantar sampel yang disyaki mengandungi sampel itu kepada Institut Serum India (SII) untuk analisis. SII mengesahkan bahawa kumpulan vaksin yang dihantar itu mengandungi air dan bukannya vaksin.”

Dia berkata, SII menegaskan bahawa bahawa ia tidak menghantarnya kepada Uganda.

Advertisement

Selain itu, SII juga mengesahkan bahawa label pada produk itu sudah dipalsukan.

Makmal Analitikal juga mengesahkan bahawa vaksin itu adalah palsu.

Laporan itu selepas pendedahan bahawa pihak berkuasa menerima maklumat bahawa suntikan vaksin Covid-19 palsu di hospital kerajaan pada Mei.

Sebilangan pihak yang terbabit ditangkap dan sampel dihantar ke makmal untuk ujian.

Seramai 800 pekerja yang menerima vaksin palsu itu adalah kakitangan syarikat swasta dan ia dibayar oleh oleh syarikat berkenaan.

Dalam pada itu, Kementerian Kesihatan Uganda berkata, setakat ini, 90,656 kes Covid-19 disahkan di negara itu dengan 2,392 kematian.

Seramai 1,427,897 orang daripada 44 juta penduduknya sudah divaksin.

Advertisement

MyNetizen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *