TERKINI: WHO Beri Amaran Tiada ‘Penyelesaian’ Bagi COVID-19

 TERKINI: WHO Beri Amaran Tiada ‘Penyelesaian’ Bagi COVID-19
Advertisement

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini memberi amaran berhubung kemungkinan tiada ‘penyelesaian’ bagi COVID-19, walaupun usaha mencari vaksin berkesan dipercepatkan.

WHO menggesa kerajaan dan rakyat untuk fokus melaksanakan perkara asas, antaranya saringan, pengesanan kontak, terus mengamal penjarakan fizikal dan memakai pelitup muka bagi membendung penularan COVID-19 yang menjejaskan kehidupan normal hingga mencetuskan krisis ekonomi di seluruh dunia.

Advertisement

“Kita berharap ada beberapa vaksin berkesan yang boleh membantu mencegah orang ramai daripada dijangkiti. Bagaimanapun, tiada penyelesaian ketika ini dan berharap ia dapat diatasi nanti.

“Ketika ini, menghentikan penularan adalah berpandukan amalan asas kesihatan awam dan kawalan penyakit. Lakukan semuanya,” kata Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus menerusi sidang video.

Advertisement
Advertisement

COVID-19 mengorbankan hampir 690,000 orang dan menjangkiti sekurang-kurangnya 18.1 juta orang, sejak penularan bermula di Wuhan, China, Disember tahun lalu.

Pada Mei lalu, WHO mendesak China menjemput pakar bagi membantu siasatan untuk mengenal pasti haiwan yang menjadi punca virus COVID-19.

Pada 10 Julai lalu, WHO menghantar pakar epidemiologi dan kesihatan haiwan ke Beijing untuk meneliti kawasan wabak bagi mengenal pasti punca penyebaran virus hingga menjangkiti manusia itu.

Advertisement

Tedros berkata, misi kumpulan pakar terbabit kini sudah selesai.

“Pasukan WHO yang berkunjung ke China sudah menyelesaikan misi mereka di kawasan wabak untuk menjalankan usaha sama lebih lanjut bagi mengenal pasti punca virus ini.

“WHO dan pakar China sudah merangka terma rujukan bagi program dan kajian bagi pasukan antarabangsa, diketuai WHO. Pasukan ini turut membabitkan saintis dan pengkaji terkemuka dari China dan seluruh dunia.

“Kajian epidemiologikal akan bermula di Wuhan bagi mengenal pasti potensi sumber jangkitan kes awal. Bukti dan hipotesis dihasilkan melalui kerja di kawasan wabak yang dijangka mengambil masa panjang,” katanya.

Advertisement

Gabungan itu bagaimanapun belum kembali ke Ibu Pejabat WHO di Geneva untuk sesi taklimat.

Saintis percaya virus pembunuh itu disebarkan daripada haiwan ke manusia, berkemungkinan dari pasar di bandar Wuhan yang menjual daging haiwan eksotik.

Ketika awal wabak itu, Pegawai China menjelaskan, ia mungkin tersebar dari pasar di bandar berkenaan yang menjual haiwan hidup dan liar, bagaimanapun belum ada pengesahan lebih lanjut mengenainya.

Advertisement

MyNetizen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *