TERKINI: Pesakit COVID-19 Yang Telah Pulih Jangan Buat Seks Selama 30 Hari

 TERKINI: Pesakit COVID-19 Yang Telah Pulih Jangan Buat Seks Selama 30 Hari
Advertisement

Selepas 30 hari, pasangan digalakkan untuk memakai kondom sebagai langkah berjaga-jaga.

Advertisement
Advertisement

Mereka yang baru saja pulih daripada jangkitan Covid-19 tidak digalakkan untuk melakukan hubungan seks selama 30 hari kerana bimbang virus itu boleh disebarkan melalui hubungan seksual.

Kebimbangan timbul setelah virus Covid-19 ditemui pada air mani seorang lelaki yang pernah dijangkiti virus tersebut.

Advertisement
Advertisement

Susulan itu, seorang pakar perubatan di Jabatan Kawalan Penyakit Thailand berkata pasangan perlu menunggu selama 30 hari sebelum melakukan hubungan seksual.

Veerawat Manosutthi memetik kajian di China yang memberi amaran air mani dapat membawa virus dan orang ramai harus mengelak melakukan hubungan seks dan berciuman jika mereka dijangkiti Covid-19.

Advertisement

Malah, dia turut menasihatkan pasangan perlu memakai kondom semasa melakukan hubungan seksual selepas 30 hari sebagai langkah berjaga-jaga.

Saintis di China melakukan kajian terhadap 38 pesakit yang terkena virus itu dengan 15 daripadanya masih di hospital manakala 23 sudah sembuh.

Kajian mendapati bahawa enam lelaki menghidap Sars-Cov-2, yang menyebabkan koronavirus mempunyai virus tersebut dalam air manii mereka.

Malah saintis turut berpendapat virus itu boleh hidup lebih lama daripada yang dijangkakan dan dapat disebarkan melalui hubungan seks. – Dailystar

Advertisement

MyNetizen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *