Advertisement

Sumber dalaman parti dari PKR, DAP, dan Umno percaya tiga menteri yang juga Adun dari ketiga-tiga parti tidak sepatutnya bertanding pada pilihan raya negeri, menjelang Jun.

Advertisement

Tiga menteri itu, Saifuddin Nasution Ismail dari PKR yang juga Adun Pantai Jerejak, Pulau Pinang, Loke Siew Fook dari DAP (Chennah, Negeri Sembilan), dan Mohamad Hasan dari Umno (Rantau, Negeri Sembilan).

Saifuddin yang juga senator, adalah menteri dalam negeri, manakala Loke dan Mohamad masing-masing menjawat menteri pengangkutan dan menteri pertahanan.

Advertisement

Menurut sumber parti, Saifuddin berkemungkinan tidak mempertahankan kerusi Pulau Jerejak dimenanginya, pada 2018, kawasan sasaran bagi Perikatan Nasional (PN).

Gabungan itu dikatakan mahu menggunakan “gelombang hijau” merampas kerusi tersebut yang mana pengundi Melayu mewakili 38%.

Sumber turut merujuk kekalahan Saifuddin di Parlimen Kulim-Bandar Baharu, pada PRU lalu kepada calon Bersatu, Roslan Hasan dengan majoriti lebih 13,000 undi.

Advertisement

“Timbul kebimbangan pengundi di Pantai Jerejak juga akan menolaknya kali ini dan ini boleh memalukan kerajaan,” kata sumber itu kepada FMT.

Advertisement

Pada 2018, Saifuddin menang dengan selesa selepas meraih 10,716 undi menentang ketua Gerakan Pulau Pinang yang juga timbalan presiden, Oh Tong Keong, Farhan Yusri (PAS), dan Yim Boon Leong dari Malaysian United Party.

Sumber berkenaan berkata, menteri juga “terlalu sibuk di peringkat pusat” dan tidak mampu menguruskan kawasan diwakili di peringkat negeri.

Advertisement

Dalam pada itu, DAP dikatakan belum lagi memutuskan sama ada membuka laluan kepada Loke bertanding. Setiausaha agung DAP itu menjadi Adun sejak 2004, di Lobak dan Chennah.

Sumber memberitahu FMT, parti sedang meneliti kemungkinan Chennah diwakili calon DAP lain.

“Keutamaan Pakatan Harapan adalah mempertahankan negeri, jadi setiap kerusi dianggap penting.

“Namun, logiknya, menteri tidak sepatutnya bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), jadi membolehkan mereka menumpukan perhatian bagi hal ehwal pusat. Ada cukup calon kuat di peringkat negeri untuk dipilih bertanding,” kata sumber itu.

Dalam pada itu, sumber Umno berkata, parti perlu membuat keputusan sukar sama ada membenarkan Mohamad bertanding mempertahankan kerusi Rantau.

Mohamad, lebih dikenali sebagai Tok Mat, menjadi wakil rakyat kawasan terbabit sejak 2004 dan mengekalkan kerusi itu dengan majoriti besar.

Sumber berkata, calon di kerusi majoriti Melayu itu perlu mengambil kira sentimen pengundi setempat berdasarkan perkembangan politik semasa negara dan dalam parti.

“Walaupun gabungan BN dan PH menyumbang 79% undi di Rembau pada PRU15, merangkumi Rantau antara empat kerusi DUN lain, bagaimanapun lain halnya pada PRN.

“Ada juga cakap-cakap jika orang lain dicalonkan selain Tok Mat, ada peluang untuk BN kalah,” kata sumber berkenaan.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *