Advertisement

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak yang kini menjalani hukuman di Penjara Kajang, mengisi masanya dengan menyambung pelajaran di peringkat pasca siswazah.

Advertisement

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, berkata ia bukan perkara luar biasa bagi seseorang banduan melanjutkan pelajaran ketika menjalani hukuman penjara.

“Najib kini mengisi masanya dengan melanjutkan pelajaran di peringkat pasca siswazah. Di Penjara Kajang, ada juga dalam kalangan banduan yang berjaya menamatkan pelajaran di peringkat sarjana dan doktor falsafah (PhD). Ramai yang tidak mengetahui perkara ini,” katanya seperti dilaporkan Sin Chew Daily.

Advertisement
Advertisement

Najib, 70, kini sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun kerana menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd.

Selain itu, bekas Ahli Parlimen Pekan itu masih berdepan tiga lagi kes mahkamah termasuk penyelewengan RM2.3 bilion dana 1MDB yang kini di peringkat perbicaraan dan setakat ini, pendakwaan telah memanggil 44 saksi.

Dua lagi kes membabitkan pecah amanah jenayah berjumlah RM6.6 bilion berhubung pembayaran kepada International Petroleum Investment Company (IPIC) dan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International

Advertisement
sebanyak RM27 juta, yang masing-masing masih di peringkat pengurusan kes.

Ditanya sama ada bekas Perdana Menteri itu mempunyai akses kepada media sosial sepanjang berada di penjara, Saifuddin berkata, tidak.

“Dia secara fizikalnya dipenjara di Kajang namun, dia ada pasukan medianya tersendiri. Saya dimaklumkan mereka ada ‘username’ dan ‘password’ serta mereka boleh memuat naik pandangannya di media sosial.

Advertisement

“Sama ada dia memiliki akses kepada sebarang peranti pintar, jawapannya ialah tidak,” katanya.

Saifuddin berkata, pandangan yang disampaikan Najib tidak berbeza dengan kenyataan yang dikeluarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika beliau berada di Penjara Sungai Buloh sebelum ini.

“Seperti Anwar ketika beliau dipenjara sebelum ini. Ketika beliau hadir perbicaraan di mahkamah, beliau akan membuat kenyataan spontan atau nota untuk disiarkan. Ia sama seperti itu.

“Najib secara fizikalnya berada di penjara tetapi mindanya bebas,” katanya.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *